< notícies

Castanyada o Halloween?

Coincidint amb Tot Sants, arriba la castanyada, una festa de molta tradició a Catalunya, on es mengen castanyes, panellets i una mica de bon moscatell. També s’afegeix el Hallowen, atractiva per les seves disfresses que ajuden a fer xerinola. Podem gaudir de les dues activitats sense perdre la Castanyada, que és símbol de la nostra identitat catalana. Clusellas Dental us recorda que els panellets tenen sucre i que les dents s’han de raspallar molt bé.
castanyada

“… Dins d’aquest ordre, la Castanyada és una celebració infantil, afalaga la quitxalla, la converteix en protagonista. Si anem enrere en el temps, es diu que menjar castanyes i panellets era un recurs energètic durant la nit de vetlla que precedeix el dia de Tots Sants. No és aventurat, tanmateix, relacionar-ho amb què, a l’hivern, la terra no fruita gaire, i que els nostres ancestres, afamegats i sense llum, simplement optimitzessin recursos. I les contalles adjacents, vet-ho aquí, només serien una argúcia: adelitar la canalla a la vora del foc i ensinistrar-la, símbols a l’alça, en el misteriós món de la mort.

I ara passem a Halloween. És una celebració celta de cap d’any, en què els morts sortien a escampar la boira. El cristianisme la va desplaçar a la vigília de Tot Sants. Amb el temps, com la Castanyada, ha esdevingut un temps de xerinola per als menuts. La iconografia timburtonívola que l’acompanya és recent i eficaç. I la funció és la mateixa: entretenir i familiaritzar els mardufais amb la mort. …”

http://www.nuvol.com/critica/castanyada-o-halloween/

Adrià Pujol. Barcelona. 30.10.2013